Kleding en spullen
Het kopen van spullen heeft een enorme impact op onze planeet. Denk aan kleding, speelgoed, meubels, mobiele telefoons en laptops. Door daar bewust van te zijn denk je misschien wat langer over je aankoop na. Langer met je spullen doen is goed voor je portemonnee, scheelt CO2-uitstoot en spaart grondstoffen.
De impact van de spullen en kleding die gemiddeld per jaar per persoon worden gekocht is even groot als de impact van 29.000 kilometer vliegen. Dat is evenveel als een retourtje Australië of meer dan 10 retourtjes Rome!
Waarom is de milieu-impact van spullen zo groot?
In het boek De verborgen impact (zie boekentips) lezen we over de levenscyclus van een laptop. Dit onderzoek is gedaan door CE Delft en Ecofys.
Om een laptop te maken is mijnbouw nodig om allerlei stoffen te winnen die in de laptop worden verwerkt zoals koper, goud en tin. Voor het winnen van deze grondstoffen worden gifstoffen gebruikt die zorgen voor erg giftig afvalwater. De grondstoffen moeten naar de fabriek getransporteerd worden en bewerkt. En tenslotte wordt het verpakt en is er transport naar de winkel. Thuis gebruikt de laptop elektriciteit maar dat is in dit verhaal slechts een heel klein onderdeeltje van de uitstoot.
Ook achter bijvoorbeeld een spijkerbroek zit een heel verhaal: van landgebruik voor katoenplanten, héél véél water om de planten te laten groeien, energie om de broek te maken en te transporteren, chemicaliën en weer veel water voor het verven van de broek.
Minder spullen kopen 1
- Een open deur natuurlijk: koop minder spullen. Vraag jezelf of je het echt nodig hebt en verander langzaam je mindset.
- Wil je toch iets kopen, kies dan voor iets van kwaliteit dat lang meegaat. Zo hoef je het niet snel te vervangen.
- Vraag niet-fysieke cadeaus of eten/drinken voor je verjaardag en geef cadeaus als samen uit eten of een bioscoopbon
- Heb je iets nodig dat je niet vaak gebruikt? Huur of leen het, bijvoorbeeld gratis via Peerby, een fantastische app waar je echt van álles kan lenen van mensen uit je buurt.
Minder spullen kopen 2
- Laat je spullen repareren: kleding breng je naar de kledingreparatie, elektronica en soms ook andere spullen naar een repair café.
- Als je iets nodig hebt, koop het dan tweedehands: Zoveel spullen die tweedehands worden aangeboden zijn nog helemaal goed of zelfs nieuw, zo bespaar je veel geld zonder op kwaliteit te bezuinigen. Sommige bedrijven verkopen ‘tweedekans’ producten, die eerder zijn teruggestuurd door een koper.
- Koop in elk geval niks meer voor eenmalig gebruik zoals een outfit voor een feest of plastic bordjes. Leen of huur in plaats daarvan.
- Neem een abonnement op de bieb. Ook wel zo goedkoop. Of word lid van de lokale speel-o-theek als je kinderen hebt.
- Houd eens een kledingruil met vrienden. Ongetwijfeld heb jij nog goede kleding liggen die iemand uit je vriendenkring leuk zal vinden… en andersom!
Minder spullen
Je kunt als straat gereedschap en andere spullen delen.
Koop tweedehands, neem over of leen van elkaar.
Laat spul langer meegaan
Kwaliteitsspullen gaan langer mee en hoeft dus minder snel vervangen te worden.
Bewaar wat van waarde is: Opruimen is fijn, maar zonde als daardoor iets aangeschaft moet worden wat je eerder weggedaan hebt.
Door zuinig met spullen om te gaan verleng je de levensduur. Is het stuk: repareer of laat repareren. Bijv. bij de kleermaker of een repair café.
Wil jij het kwijt?
Geef het een ander, breng het naar de kringloop of gooi het in de kledingbak of andere recycling bak.
Zo gaan spullen langer mee
✔ Probeer wat stuk is te repareren
✔ Maak een ander blij: verkoop, ruil of deel
✔ Kijk eerst of je het kan lenen
✔ Maak van tweedehands je eerste keus
✔ Consuminder: ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp
✔ Upcycle: maak van 2ehands iets nieuws
✔ Gooi afval in de juiste bak voor hergebruik
Kleding langer mee laten gaan?
- Minder vaak wassen en in plaats daarvan laten luchten.
- verwijder een vlek zo snel mogelijk
- Was binnenste buiten voor kleur behoudt
- Doe ritsen dicht in de was (tvv schade)
- was zo koud mogelijk voor behoudt van de stof
- een scheutje azijn toevoegen voor kleur behoudt
- Gebruik een waszakje bij tere stoffen, borduursels of pailletten
- Sorteer op kleur
- Droog op een waslijn en niet in de droger