Het eerste thema van de maand: Tuin en balkon


Een groene tuin is het beste voor het milieu. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.

  • Tegels eruit, groen erin
  • Regenton aanschaffen
  • Stekjes ruilen - stekjes bibliotheek
  • Plant een boom
  • Jongeren in actie laten komen voor mensen die niet zelf hun tuin kunnen onderhouden (= sociale duurzaamheid)
  • Groen op het platte dak
  • Lees hieronder over subsidie mogelijkheden


Maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Kies voor de delen die wel verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Hierlangs kan het water nog de bodem in trekken.


Een groen dak

Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.
Groene daken helpen mee om een deel van dat hemelwater op te vangen: de substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien opgevangen wordt door tuinen, parken én groene daken, hoe minder riolen overbelast raken. 

Link: Een groen dak waarom en hoe

 

Ga het liefst voor tweedehands tuinmeubelen. Let bij tuinmeubelen, tweedehands én nieuw, op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van jouw tuinmeubel. 


Sproeien

Tips om water te besparen in de tuin
naast de tip van de regenton.Een regenton: waarom?

  • Het is kostenbesparend. Je kunt met het regenwater planten water geven. Dat bespaart drinkwater. 
  • Je hebt een buffer tijdens periodes van droogte en opgeroepen wordt de tuin niet meer te sproeien.   
  • De winning van drinkwater uit grondwater zorgt voor een dalende grondwaterspiegel. De besparing op drinkwater komt de natuur ten goede. 

Link: een regenton waarom?

Meer groen in de stad

Groen is belangrijk voor het welzijn van de mens en heeft een positief effect op de gezondheid. Groen is stressverlagend en mensen voelen zich gezonder in een groene omgeving.  Hitte:
Bij elke 10 procent extra betegeling stijgt de temperatuur met 0,2 /0,5 graad. Elke 10 procent minder stenen leidt tot een temperatuurdaling van 0,6 graad Celsius. En bij hevige regens houden planten het water vast en groen geeft ruimte aan insecten en andere dieren.
Link: meer groen in de stad

Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden! Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!
Link: NK tegelwippen 2022

Plant een boom

Ze geven ons zuurstof, schone lucht, voedsel, bescherming, verkoeling en water. Bossen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en bieden een leefomgeving voor ontelbaar veel planten en dieren. En bomen spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Een gemiddelde boom kan in één jaar ongeveer 20 kg CO2 uitstoot opnemen.
Link: plant een boom: waarom?

Subsidie: slim omgaan met water

'Samen met bewoners willen we de gemeente Leeuwarden bestand maken tegen hoosbuien. Deze komen steeds vaker voor. We willen het regenwater, dat nu afgevoerd wordt, beter benutten. Dat kan door het nemen van maatregelen. De extreme regenbuien veroorzaken overlast en schade. Vooral omdat de stad en de dorpen steeds minder groen bezitten.

Doe mee met Leeuwarden Klimaatbewust. U kunt diverse subsidies aanvragen als particulier, bedrijf of instelling'. Voor vergroening van dak, terras of omheining, voor een regenton ea.